Foto: Jan-Åke Thorell/SR Sjuhärad
Halland

Nya skyltar om vattnet på badplatser

1:35 min

I sommar ska det bli lättare att välja en bra badplats. Havs-och vattenmyndigheten har beslutat att man ska sätta upp nya skyltar på alla EU-bad i Sverige som ska visa badvattenkvaliteten. Varje kommun har ansvar för att sätta upp de nya skyltarna som ska vara uppe till midsommar.

- Jag blir positivt överraskad. Det är bra att man kan ha fokus på badvattenkvaliteten. Det är en service till medborgarna att vet hur vårt hav mår, säger Jennie Johansson som är ordförande i teknik- och fritidsnämnden i Halmstad

Enligt Eu:s badvattendirektiv finns det redan krav på att kontrollera badvattnet på så kallade EU-bad. Det är badplatser med i snitt på  ungefär 200 besökare per dag. I Halland finns det över 50 sådana badplatser. Kraven säger också att allmänheten ska informeras om kvaliten på vattnet. I år kommer det nya enhetliga skyltar som tydligt ska visa allt ifrån om vattnet har "utmärkt" kvalitet till att "avråda från bad". Betyget på varje badplats baseras på provtagningar som gjorts de senaste fyra åren.

När Hallandsekot ringde runt till kommunerna i Halland var de flesta positivt inställda till den nya kvalitetsskyltningen. Men Michael Cassaras, som är ordförande i nämnden för miljö och hälsoskydd i Kungsbacka, ser vissa problem med skyltarna.

– Det jag kan vara lite undrande över är hur ofta man ska byta skyltarna om det blir ändrade förhållanden på badplatserna. Det kan bli en viss tröghet i systemet. Till exempel om du har en badplats där du normalt sett har bra badvatten, och så det händer någonting. Det kan vara ett utsläpp av något slag, som kommer ut i badviken. När vi sedan gör badvattenprov, som vi gör ett antal gånger per år, visar det att det är dålig status på det. När ska vi reagera? Det är ju en ögonblicksbild när vi tar proverna, säger Michael Cassaras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista