Försvarsmaktens personal har fått information om den förändrade hotbilden. Foto: Lasse Hejdenberg/Scanpix.
Halland

Ökad hotbild mot försvaret

1:13 min

Nivån för terrorhot mot Försvarsmakten i Sverige höjs ett steg. Risken bedöms nu som förhöjd, uppger försvaret. Det är samma nivå som Säkerhetspolisen valde att höja till 2010.

Under försommaren har den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) gjort en översyn av terrorhotet mot Försvarsmakten i Sverige, skriver försvaret på sin hemsida.

Höjningen grundar sig i "den allmänna utvecklingen av hotbilden" de senaste åren, skriver Försvarsmakten. Utvecklingen består av "ökad aktivitet inom vissa våldsbejakande miljöer där aktiviteten bedöms vara riktad mot Sverige och svenska intressen".

P4 Halland har sökt representanter från LV6 för att få svar på hur detta påverkar regimentet i Halmstad.

All personal inom Försvarsmakten har fått information om den förändrade hotbilden och getts allmänna anvisningar om hur de ska bete sig.

– Vi ser över våra planer. Vi jobbar fortlöpande med tilltrödeskyddet, säger Major Ingmar Andreasson, säkerhetschef på Halmstad Garnison.

Klicka på ljudknappen för att höra hela intervjun!

Fakta: Terrorhotskalan

Grad 1 - inget hot
Grad 2 - lågt hot
Grad 3 - förhöjt hot
Grad 4 - högt hot
Grad 5 - mycket högt hot
Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista