Foto: Arkiv/Sveriges Radio
Halland

Inbrottstjuvar ställs inför rätta

1:31 min
    Två bröder från Göteborg åtalas vid Borås tingsrätt för 36 bostadsinbrott på 11 orter i Halland, Västergötland och Östergötland. Fler åtal väntas för totalt 85 inbrott, enligt vad P4 Sveriges Radio erfar.

Inbrotten här i länet som bröderna åtalas för nu skedde i februari i år på nio olika adresser i Onsala, Falkenberg och Åsa. Stöldgodset från de halländska inbrotten värderas till över 300.000 kronor.

I männens bostäder har polisen hittat misstänkt stöldgods för 1,3 miljoner kronor.

– De bryter upp ett fönster eller altandörr, flyttar på allt som står i vägen och efteråt ställs allt tillbaka igen. Sedan stängs dörren eller fönstret med ett föremål så ägaren kanske märker det först efter två till sju dagar, säger kriminalinspektör Tomas Wahlgren - en av fyra på Boråspolisen som utrett inbrotten.

Allt tog slut i slutet av februari då bröderna togs på bar gärning vid ett dubbelinbrott i Borås.
I brödernas bostäder i Göteborg hittade man guld, smycken och klockor för totalt 1,3 miljoner - bland annat sex kilo guld som smälts ned till guldtackor.

Idag lämnades ett åtal in om 33 inbrott, och i dagarna fylls det på med ytterligare 47. Ovanpå det finns även bland annat en åtalspunkt om grovt häleri.

Inbrotten har skett från Ängelholm via Halland, i hela Västra Götaland och en del i Östergötland, och enligt Wahlgren låg 70 av bostadsadresserna inlagda i männens GPS.
Man misstänker att de även gjort ett 50-tal inbrott till, men där är bevisen för svaga för att ha med i åtalet.

– När det här blir känt nu i hela Sverige så kanske det finns ytterligare personer som vill komma och titta på godset, och då kanske det blir några fall till, säger Wahlgren.

Rättegången startar nästa onsdag 13 juni och kommer pågå i sex dagar. Männen nekar till allt de anklagas för, men enligt Thomas Wahlgren kan man bevisa att bröderna är de eftersökta inbrottstjuvarna.

– Jag och mina kollegor anser ju att det räcker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista