Torsten Rosenqvist, förvaltningschef på teknik och fritidsförvaltningen i Halmstad. Foto: Linus Lindahl/Sveriges Radio
Halmstad

Vattnet i Halmstad farligt

5:13 min

Det kan ta flera timmar innan problemen med dricksvattnet i Halmstad är över. Kommunen har ännu inte lyckats avgränsa läckan och från att man har gjort det kommer det att ta ett par eller några timmar innan faran är över.

PH-värdet i utgående dricksvatten i Halmstad har gått upp kraftigt efter en läcka och kan vara mycket farligt att dricka och allmänheten i Sennan och Åled samt stadsdelarna Furet, Frennarp och Vallås uppmanas att inte använda dricksvattnet.

Man kan vare sig dricka, använda det till matlagning eller duscha i vattnet.

– En doseringsanläggning för natriumlut som normalt sett doseras ut på dricksvattnet har havererat och släppt ut för mycket natriumlut på nätet. Istället för att dosera till ett pH-värde på 7 doserar den på 11, säger Torsten Rosenqvist, chef på Teknik- och fritidsförvaltningen.

Ett pH-värde på 11 är direkt farligt att dricka och därför har nu vattenverket vid Sennan stängts av och nu jobbar kommunen på att begränsa skadorna.


Eftersom vattenverket ligger i Sennan är det Sennan och Åled som drabbas först och där har pH-värdet mätts upp till 10 under kvällen.

– Det är en markant höjning men det är inte hälsovådligt i det läget men det indikerar ändå att det är förhöjt och att det kan finnas ännu högre värden på andra håll.

Efter Sennan och Åled går sedan vattnet vidare in mot Halmstad.

– I första hand är det Frennarp, Furet och Vallås som det kommer till men i nuläget har vi inga mätningar så att vi kan säga att det är ett förhöjt värde där, säger Torsten Rosenqvist.

Hur märker man om man har druckit farligt vatten?

– Då märker du att du får smärtor i munnen och svalget och det är allvarligt, framförallt för barn.Kan man tvätta händerna och duscha?Vi rekommenderar inte det. Man märker det förhöjda pH-värdet genom att vattnet är mjukt, som att det är tvål i vattnet.

I nuläget har vattenflödena vänts och vattenverken i Halmstad pumpar nu ut vatten mot orterna Sennan och Åled. Syftet är att tömma ut det skadliga vattnet.

Hans Ekberg, chef på räddninsgtjänsten uppmanar boende i de drabbade områdena att inte dricka vattnet förrän klartecken har givits för det, säger han.

– Om man skulle ha druckit vattnet och känner sig orolig så är sjukvårdsupplysningen i Halland informerad om vad som händer och de har tagit hem information från giftinformationscentralen, säger Hans Ekberg.

Torsten Rosenqvist kan ännu inte säga när man kan blåsa faran över. 

– Så fort vi har avgränsat felet handlar det om några timmar, men det är inte avgränsat än.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista