Halmstad

Vattnet fortfarande farligt i Sennan

Halmstads kommun har placerat ut en vattentank vid återvinningsstationen i Sennan, ett område som drabbats av frätande dricksvatten under eftermiddagen. Vid en presskonferens vid midnatt konstaterades att flera andra drabbade områden nu betraktas som säkra.

Enligt Torsten Rosenqvist, chef på teknik- och fritidsförvaltningen i Halmstad, så har man nu vid midnatt fått provsvar från drabbade områden såsom Åled, Frennarp, Furet, Landfästet, Gamletull och Vallås.

– Vi har inga indikationer på högre pH-halter, utan man kan använda vattnet här, men att man ska vara försiktig för det kan finnas fickor med högre pH som vi inte har kunnat mäta, säger Rosenqvist.

Övriga delar av kommunen anses inte vara drabbade.

Vad innebär försiktighet?
– Man ska känna på vattnet och känns det simmigt, som om det vore lite tvål i vattnet, så ska man inte använda det, säger Rosenqvist.

Flera sökte vård under natten

Fram till midnatt på måndagen hade 24 patienter sökt till akutmottagningen på sjukhuset i Halmstad och till jourcentralen på Nyhem.

Ingen risk för allvarliga skador

Enligt smittskyddsläkare är de värden som nu har uppmätts på dricksvattnet inte så höga att de framkallar allvarliga skador på människor.

Frätande vatten

Det var lut (natriumhydroxid) som släpptes ut från Sennans vattenverk i Halmstad. Ett ämnet är vattenlösligt och starkt frätande.

Källa: Wikipedia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.