Halmstad

Flera sökte vård under kvällen och natten

Fram till midnatt hade 24 patienter sökt till akutmottagningen på sjukhuset i Halmstad och till jourcentralen på Nyhem. De flesta med lindriga skador och bara en person har lagts in för observation.

Patienterna som har sökt vård har haft irritation i munhålan, eller huden efter att ha duschat. En person har haft magkänningar efter att ha druckit vatten.

Den person som ligger inne för observation har också haft besvär med luftvägar. Hälften av de som sökt till akutmottagningen är barn och hälften vuxna. 

PH-värdet i dricksvattnet har inte nått upp till de värden som giftinformationscentralen ser som farliga.

– Då ska man upp på 11,5 och det är mer än tio gånger högre koncentration än det som har uppmätts på något enstaka ställe, och om det når upp till det kan man få etsskador i munnen, men här är det bara ofarlig irritation som inte kommer att ge några men, säger Mats Erntell, smittskyddsläkare i Halland.

När det gäller gravida och ammande mödrar är det ingen fara enligt Mats Erntell.

– Det man märker är att man får en akut känning efter att man druckit eller duschat. Då är det lilla fostret skyddat och mammor som ammar kan göra det för det finns ingen risk att lut överförs till barnen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista