Torsten Rosenqvist, förvaltningschef på teknik och fritidsförvaltningen i Halmstad. Foto: Linus Lindahl/Sveriges Radio
Halmstad

Kommunen uppmanar till fortsatt försiktighet

"Vara försiktig när man använder vattnet"
1:40 min

I Sennan ska man fortfarande inte använda kranvattnet och inte heller på industriområdet vid E6an i Halmstad vid Biltema och Servera.

En vattentank sattes ut vid miljöstationen i Sennan på tisdagens morgonen.

I övriga delar av kommunen visar provtagningar att pH-värdet är normalt igen, men Torsten Rosenqvist, chef på teknik och fritidsförvaltningen, vill ändå uppmana till försiktighet.

– Vattnet i större delen av kommunen är fullt drickbart. Delar av östra Halmstad rekommenderar vi att man ska vara försiktig när man använder vattnet, säger han och fortsätter:

– Prover är tagna och de visar på godtagbara värden men vi kan inte utesluta att det kan finnas fickor med vatten som inte är drickbart.

Detta har hänt:

PH-värdet i utgående dricksvatten i Halmstad gick upp kraftigt efter en läcka under måndagen.

Det var lut (natriumhydroxid) som släppts ut från Sennans vattenverk i Halmstad. Ett ämnet är vattenlösligt och starkt frätande.

Kommunen uppmanade då allmänheten i Sennan och Åled samt stadsdelarna Furet, Frennarp och Vallås att inte använda dricksvattnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".