Emelie Piräng gillar att det nya torget är öppet och har mycket träd och sittplatser. Foto: Sara Görsch/Sveriges Radio.
Kungsbacka

Tillgängligt och levande torg invigs idag

1:36 min

Efter många års diskussioner och planerande är det nu till sist dags för invigning av Kungsbackas nya torg.

Lars Björkman, verksamhetschef på tekniska förvaltningen i Kungsbacka har jobbat med frågan sedan 80-talet.

– Det handlar ju om att göra torget mer levande. Det har varit lite sterilt och tråkigt och man vill göra det till en mötesplats för alla kungsbackabor.

Diskussioner om hur man skulle göra torget i Kunsgbacka mer levande tog fart redan under 80-talet och under årens lopp har det bland annat funnits planer på att bygga en saluhall, en galleria och ett underjordiskt parkeringshus. Men det blev inte så. Istället valde de styrande i Kungsbacka att satsa på öppna ytor för att att skapa ett flexibelt torg som ska fungera för olika evenemang.

– Vi har en flexibilitet, vi kan använda torget som mötesplats, vi kan använda det till olika festivaler men i begränsad omfattning eftersom det bor ganska mycket folk runtomkring torget.

Upprustningen av Kungsbackas torg har kostat 25 miljoner och det har bland annat gett ny gatsten i granit, körsbärsträd vid parkeringsplatserna och flera bänkrader i mitten av torget. De ska markera tre gamla kyrkoruiner som tidigare låg på torget. Dessutom har torget blivit mer tillgängligt genom att trottoarkanter tagits bort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista