Sivert Kjellberg är forfarande inte helt återställd efter en cykelolycka för ett år sedan. Här ses han tillsammans med hustrun Marita. Foto: Sarah Görsch/Sveriges Radio.
Halland

Cykeln kan vara ett farligt transportmedel

"Blev påkörd av en bil"
1:51 min

Cykelolyckor orsakar flest personskador i trafiken. I nästan hälften av alla olyckor i trafiken, som leder till svårare skador finns det cyklister inblandade, enligt en undersökning som gjorts av Folksam.

En av alla dem som skadats allvarligt i en cykelolycka är Sivert Kjellberg från Stamnared utanför Varberg. För ett år sedan skedde olyckan och Sivert lever fortfarande med sviterna efter olyckan.

 – Det jag minns är att vi hade följe med ett par hem. Vi cyklade och pratade och den ena tjejen sa till mig att det kommer en bil bakom. Sen är det helt svart efter det, berättar Sivert Kjellberg.

 För nästan exakt ett år sedan när Sivert och några vänner cyklade hem från en fest i Stamnared hände olyckan. En husbilen körde förbi för nära, backspegeln träffade Sivert och han flög av cykeln. Föraren i husbilen smet från platsen och Sivert fick köras med ambulans till Sahlgrenska och vårdades i tre veckor. Han fick blödningar i hjärnan på flera ställen trots att han hade hjälm på sig.

Sivert är en av alla dem omkring 3000 personer i landet, som varje år råkar ut för så allvarliga cykelolyckor att de måste vårdas på sjukhus. Det visar statistik från Folksam. Nästan hälften av alla trafikskador i landet som leder till svårare skador utgörs av cykelolyckor, vilket man kan jämföra med bilolyckor som står för omkring 30 procent. Att cykelolyckor är så pass vanliga har varit okänt fram tills nu, eftersom man tidigare bara baserat statistiken på polisrapporter och inte tagit med uppgifter från sjukhus och försäkringsbolag.

Idag ett år efter olyckan mår Sivert mycket bättre och han klarar av att jobba heltid igen men han är inte helt återställd än utan lider fortfarande av trötthet och har svårigheter att komma ihåg saker.

 – Det räcker att det går fem, tio sekunder sen glömmer jag av grejer. Jag får skriva lappar hela tiden. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".