Foto: Bertil Ericsson/Scanpix
Halland

Flera vittnesmål om nya internetbedrägerier

"Bär vara lite mer misstänksam"
1:33 min

På senare tid har flera anmälningar kommit in till polisen om ett avancerat och relativt nytt sätt att luras när det gäller handel via internet.

Polisen uppmanar nu till vaksamhet när man ska sälja något på internet. För den här gången är det säljaren som blir lurad.

– Man lägger ut en vara till försäljning, det kan vara allt från bilar och båtar till möbler, säger Kenneth Persson som är utredningschef hos Hallandspolisen.

– Man blir sen kontaktad av en person från ett annat land, vi har ett exempel där en person rings från Bermuda, säger han och fortsätter:  

– Man kommer överres med köparen att man ska sätta in pengar på ett säkert betalningsalternativ på internet.

Men säkert är det långt ifrån. Via mail åtar sig köparen att betala fraktkostnaden - utöver avtalat pris för varan. Säljaren får sen ett nummer till ett fraktbolag.

Via internet skickas sen en skärmdump som ser ut att visa att betalningen genomförts – till exempel 30 000 för en bil och 10 000 för frakten.

– De här 40 000 existerar inte, men säljaren blir lurad att betala frakt för något som aldrig kommer fraktas, säger Kenneth Persson.

Och fraktbolaget är inget riktigt fraktbolag?
– Det går oftast till någon företagsadress i till exempel England eller Malaysia. Sen flyttas pengarna över till andra konton som inte går att spåra, säger Kenneth Persson, utredningschef, och fortsätter:

– Man får vara lite mer misstänksam när man göt affärer över internet. Även som säljare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".