Halmstad

Utmanar arbetslösheten bland unga

I Halmstad ska man minska arbetslösheten bland unga. Just nu är det drygt 900 personer som är anmälda som arbetslösa i åldrarna 18-24 i Halmstad.

Idag presenterar arbetsmarknadsrådet i Halmstad en ny satsning för att minska arbetslösheten bland unga.

Bodil Ljungberg, chef för arbetsmarknadsområdet Halmstad på arbetsförmedlingen, är en av personerna bakom satsningen som kallas utmaningen:

– Utmaningen består av att fler unga ska komma ut i arbete, säger Bodil Ljungberg.

Hur ska det gå till?

– Vi, tillsammans med näringsliv, kommunen och andra aktörer ska hjälpas åt att arbeta aktivt med ungdomar så att de kommer ut i arbete och praktik.

Vad ska ni på halmstad kommun göra för att "tagga" näringslivet att anställa unga?

– Vi ska vara med och tagga det lokala näringslivet. Kommunen har under två omgångar satsat hundra stycken "prova på-platser". I den här satsningen ser vi att vi utmanar det lokala näringslivet att på ett motsvarande sätt få ut ungdomar i arbetslivet. Vi vet att det kan räcka långt att få in en fot i arbetsmarknaden, säger Annika Vannerberg på utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen i Halmstad.

Hur kommer det här fungera?

– Vi kommer att utveckla en arbetsmodell som vi senare har tänkt att använda samtliga kommuner i Halland. Vi har en målsättning att skapa 200 nya jobb till unga personer i Halmstad, för vi ser att vi har en ökad arbetslöshet just i Halmstad, jämfört med de andra kommunerna. Så vi startar här, säger Bodil Ljungberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista