Elina Olsson och Sanna Sandberg. Foto: Sarah Görsch/Sveriges Radio
Kungsbacka

Entreprenör för en sommar

1:37 min

Unga i Kungsbacka ska få hjälp att bli entreprenörer över sommaren. Projektet sommarentreprenörer finns redan i flera andra kommuner i länet och i år satsar alltså även Kungsbacka på det här.

Det handlar om 20 ungdomar mellan 15 och 20 år som får hjälp av kommunen att förverkliga sina företagsidéer över sommaren.

Sanna Sandberg och Elina Olsson är två av sommarentreprenörerna som vill starta företaget "Framtidsmatte".

– Vi vill hjälpa unga att komplettera matten och förbereda dem inför nya kurser och läsår, säger Sanna Sandberg.

– Vi satt i bamba och brainstormade och frågade oss vad vi var bra på. Vi kom på att vi båda är bra på matte och då utvecklade vi den idén, säger Elin olsson.

Det handlar om att ge unga arbetslivserfarenhet och sysselsättning under sommaren men också om att på lång sikt utveckla näringslivet i Kungsbacka. Det är 20 ungdomar som med hjälp av ett startkapital på 2000 kronor var och med handledning av andra företagare, ska få möjlighet att bli entreprenörer över sommaren. Många har utgått från saker de är bra på. Andra från tjänster de tycker borde finnas, som Rasmus Andersson som vill starta ett företag som levererar frukost.

– Tanken är att leverera frukost till de som har semester, för de flesta är ju morgontrötta och de slipper de gå upp på morgonen och handla.

Och många av ungdomarna ser det här som en möjlighet att starta ett företag som kan leva betydligt längre än sommaren. Bland annat Timothy Cajfeldt och Samuel Kvist som vill starta ett produktionsbolag som ska producera reklamjinglar.

--Vi vill starta ett riktigt företag till hösten och ha det som vårt jobb. Så vi kan jobba med det vi brinner för och tycker om, säger Samuel Kvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista