Halmstad

Vattenutsläppet påverkar naturen

1:37 min

När vattnet med för höga pH-värden strömmade från Sennan mot Halmstad i tisdags valde kommunen att släppa ut vattnet på sex olika tappställen längs ledningarna; för att på så sätt tömma rören innan de nådda hushållen.

Men att släppa ut det pH-starka vattnet innebär risker för miljön och den mark vattnet hamnar i.

Mattias Leijon förklarar varför man ändå släppte ut vattnet:

– Vi sätter människors hälsa framför miljön. Men naturligvis kan både växtliv och djurliv påverkas av basiskt vatten.

Har ni några garantier att så inte skedde?
– Dels har vi tagit prover i Nissan på ental olika punkter och konstaterat att pH-värdet är på normala nivåer. Sen fortsätter vi utreda och bedöma om det uppstått skador i de mindre vattendragen som också tagit emot vatten.

Ungefär 40 kubikmeter pH-starkt vatten per timme pumpades ut ur ledningarna i tisdags och hamnade i diken och bäckar, som på sina håll ledde vattnet vidare till till Nissan. Nissans vattenflöde är 54000 kubikmeter per timme, att jämföra med dom 40.

Och i Nissan har inte heller några höjda pH-värden uppmätts. Men hur det är nära dom sex ställen där vatten pumpades är inte klart än. Prover har tagits och svar väntas inom kort.

Och här finns det ängar och åkrar som kan ha berörts:

– Det kan finnas enstaka punkter där vattnet kan rinna förbi betesmarker, men merparten rinner ner i dagvattensystemet med utlopp i Nissan, säger Mattias Leijon, ställföreträdande VA-chef i Halmstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista