Halland

20-åriga Jessica har valt att vara nykter

Det är student- och skolavslutningstider och många gör sin alkoholdebut. Jessica Stridh från Ungdomens nykterhetsförbund drömmer om att normen vore annorlunda.

20 år och nykterist. Hur ofta får du frågan varför du inte dricker?

– Väldigt ofta. Jag brukar svara att jag aldrig valt att lägga till alkohol helt enkelt. Jag gillar att gå på krogen, festa och dansa men har bara inte alkohol i glaset. Många tänker att på studenten är det väl ändå dags men jag var nykter hela dagen och hade en jättebra student. Det är ju kul att vara skarp!

Jessica tycker det är sorgligt att man utgår ifrån att alla dricker när alkohol faktiskt är en berusande och giftig drog. Det finns en samhällsnorm kring drickande, att det hör till, som hon menar är det stora problemet.

– Normen gör att jag som inte väljer att dricka är den konstiga. Många kan tro att det måste ha hänt något hemskt i mitt liv men så är det inte. Jag behöver bara inte alkohol, säger Jessica.

Som elvaåring fick Jessica diagnosen diabetes. Och några år senare när hon träffade sin läkare fick hon instruktioner om hur hon skulle bete sig "när" hon börjar dricka alkohol.

– Visst var det bra att få information, men jag blir sur på att han inte sa ”om” jag börjar dricka.

– ”Jo men lite kan du ju smaka. Lite skadar ju inte” får man ofta höra. Lite kanske inte hade skadat mig men om man säger så till en alkoholist eller nån med risk att drabbas av alkoholism, då skadar lite. Vem är du att introducera en drog till någon? Det handlar om respekt. Jag har ju respekt för att andra valt alkohol, även om jag har massor av argument emot det, och där brukar diskussionen stanna.

Har du något tips till den som inte vill dricka men slippa grupptrycket?

– Att ha något i glaset. Jag har testat det och ingen reagerar; det ser inte annorlunda utan alkohol. På studenten är alla fullt upptagna med sig själva, så det är ändå ingen som märker om du har alkohol i glaset eller ej. Ett annat tips är att bara ha roligt, släppa spärren i huvet som gör att man tror man bara kan göra vissa saker för att man druckit. Det är kul att dansa på bord och jag kan dansa på borden ändå!

Många gör alkoholdebut när de slutar skolan och kanske får testa hemma. Jessica menar att alla vuxna har ett ansvar och man ska veta att ju senare debuten är, desto bättre är det eftersom risken att hamna i missbruk minskar.

– Jag förstår att det är svårt för många föräldrar. Men för det första är det olagligt. Och tyvärr finns det studier som visar att barn som fått smaka hemma lär sig att dricka, inte hur de ska dricka, och ofta har de en högre konsumtion senare i livet, vilket är tråkigt, säger Jessica.

Hon tror att det viktigaste är att våga prata om alkohol. Föräldrarna kan till exempel berätta om egna upplevelser och erfarenheter.

– Som förälder har man auktoriteten att säga nej, du får inte dricka. Men samtidigt kan man förklara att händer det något så är det helt okej att ringa och be om hjälp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista