I Varberg har det blivit mindre stökigt sedan kommunen för tre år sedan förlade konserterna till torget, berättar Jeanette Lundh från Nattvandrarna i Varberg. Foto: Sarah Görsch/Sveriges Radio.
Varberg

Varberg har fått bukt med stöket

1:34 min

Det är skolavslutningstider, vilket inte bara innebär glädje och fest. På många håll i länet blir det problem med fylla och bråk när ungdomar firar slutet på skolan.

Men i Varberg har det blivit mindre stökigt sedan kommunen för tre år sedan förlade det traditionella avslutningsfirandet med konserter till torget.

– Vi har en scen på torget, vilket gör att ungdomarna dras till musiken och samlas där. Det gör att ungdomarna inte sprids över hela stan. Det är mindre fylla, mindre misshandel och mycket lugnare och härligare stämning, säger Jeanette Lundh från Nattvandrarna Varberg.

I år är tredje året då artister uppträder på torget i samband med skolavslutningen, och både nattvandrarna och polisen märker att det har blivit mycket lugnare sedan man startade arrangemanget. Det är till exempel betydligt färre misshandelsfall. Jeanette Lundh ser också att allt fler ungdomar väljer att inte dricka alls.

– Det är en stor skillnad. Det inte är lika roligt att vara full i en stor ansamling av ungdomar och vuxna och veta att kompisens föräldrar står bredvid.

Men trots allt är det ändå många som dricker under skolavslutningsfirandet och många som gör sin alkoholdebut då. Därför är det viktigt att vuxna finns på plats ute på stan, menar Jeanette Lundh.

– Jag tycker vuxna ska följa med sina barn ut, vi har gör-roligt den här kvällen. Gammal som ung.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista