Utbildaren Eija Gramdi håller föredrag. Foto: Lars Salomonsson/Sveriges Radio
Halmstad

Projekt sammanför olika kulturer och värderingar

"Jobbar med hela processen"
1:37 min

Det Goda Livet är namnet på ett ABF-projekt på Andersberg i Halmstad, där 38 kvinnor från 17 olika länder studerar svenska, entreprenörskap och kultur.

Och i går besöktes projektet av dom halländska riksdagsledamöterna, som fick information om projektet och möjlighet att prata med kvinnorna.

Rabea Saad var tidigare deltagare, men är nu anställd som handledare och tolk i Det Goda Livet:

– De som kommer från arabländerna kan inte svenska. Och jag kan jobba med hela processen, inte bara som tolk, säger hon och fortsätter:

– Jag var deltagare i två år innan och får nu jobba med detta sedan första januari. Man bygger broar mellan andra Kulturer och traditioner, det är tufft men roligt,

Det goda livet består av tre delar kan man säga. Språk, att lära sig svenska alltså, entreprenörskap där företagande och sysselsättning står i fokus och så kultur. Eva Olsson ansvarar för kulturdelen:

– Syftet med projektet är att vi har olika normer och värdesystem. Världen består av olika sätt som man väljer att leva sina liv på. Förstår vi varandra så kan vi brygga broar., säger hon och fortsätter:

– Barnen ska leva i vårt samhälle samtidigt som de behöver känna tillhörighet till sin familj för att bli hela som människor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".