Kristoffer Bennis är rädd att hans söner ska hamna i en större barngrupp. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.
KUNGSBACKA

Upprop mot större barngrupper

1:33 min

Större barngrupper eller mindre personal hotar inom barnomsorgen i Kungsbacka. Skälet är att fler barn än beräknat vill ha barnomsorg i höst – men resurserna är desamma. Föräldrar har startat ett upprop på webben.

– På bara två månaders varsel tvingas vi ta in större barngrupper vilket leder till sämre kvalitet, säger Kristoffer Bennis, förälder på föräldrakooperativet Tomtebobarnen i Särö.

Just nu är Kristoffer Bennis hemma med sina två söner men annars går de på Tomtebobarnen som är en Montessoriförskola.

Nu när fler barn vill ha plats i barnomsorgen inför hösten, föreslås en sänkning av barnomsorgspengen som följer med varje barn. Om beslutet blir verklighet så tvingas Tomtebobarnen ta in fler barn.

Representanter för fristående förskolor i Kungsbacka träffade politikerna häromdagen för att försöka påverka beslutet.

Dessutom har Kristoffer Bennis fått ihop runt 500 namn på ett upprop på webben där föräldrar protesterar mot nedskärningarna.

Kristoffer Bennis hoppas att politikerna åtminstone ska skjuta upp sparbeslutet så att man får lite andrum och hinner se om det verkligen behövs så många nya förskoleplatser i kommunen i höst.

Han önskar också att barnomsorgens politiker ska driva frågan lite hårdare uppåt i kommunen.

– Även om det är tungrott och inte finns jättestora möjligheter, så tycker jag att det är deras skyldighet att försöka få fram mer pengar när det uppdagas sådana här saker.

Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista