Ingmar Nilja på Hallandspolisen. Foto: Linus Lindahl
Halland

Ordningsföreskrifter stöd för polisen

"Sänka berusningsnivån i centrummiljö"
1:27 min

Lokala ordningsföreskrifter, där varje kommun själv bestämmer vad man får göra eller inte göra i kommunen ses ofta som tandlösa. Och nästan hälften av alla som bötfälls betalar inte heller sina böter.

Men för polisen i Halland är dom lokala ordningsförekskrifterna ett stöd. Inte minst när det gäller det förbjudna alkoholdrickandet på allmän plats.

– Vi har detta som ett arbetssätt att ingripa när människor dricker på allmän plats. Då har vi stöd av de lokala ordningsföreskrifterna. Det gör vi för att sänka berusningsnivån i centrummiljö, säger Ingmar Nilja som är kommissarie och arbetar med brottsförebyggande verksamhet på polisen i Halland.

– De lokala ordningsstadgan är en möjlighet för oss att motverka detta. De senaste fyra åren har vi sänkt våldet i offentlig miljö i Halland. Det senaste året sänkte vi misshandelsfallen med 100 stycken, säger Nilja.

De lokala ordningsföreskrifterna kan också handla om hundar ska vara kopplade på vissa platser, att man inte får campa var som helst, om gatumusik, torghandel och tiggeri. Och det är långt ifrån allt som polisen kontrollerar. Inte heller kommunens egen övervakning av att reglerna följs är särskilt aktiv.

Torghandlaren Kjell Nilsson, mer känd som Kjelle Grönkål på Stora torg i Halmstad, har det olagliga supandet på torget på armlängds avstånd så att säga:

– Minskat våld kan stämma, men minskat supande tycker jag inte. För det är ständigt på samma nivå. Det är det lilla de häller ut och det finns stamställen dit de kan gå och hämta ut mer, säger Kjell Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".