Foto: Arkiv/Sveriges Radio
Halland

Hallänningarna betalar böter

1:23 min

Det är många som bötfälls för brott mot dom lokala ordningsföreskrifterna. Men det är också många som struntar i att betala sina böter.

Hallänningarna ligger dock klart över snittet i riket när det gäller att göra rätt för sig, här betalar nästa 90 procent böterna. I landet i sin helhet är det bara drygt hälften.

Joakim Nergelius är professor i juridik:

– Det mest uppseendeveckande är att under perioden 2006 till 2011, har detta systemet i hela Sverige inte genererat mer än 5,6 miljoner kronor i intäkter, säger han och fortsätter:

– Varav bara lite mer än hälften har betalats in. Det är klart för en så pass omfattande apparat som detta är det en uppseendeveckande låg siffra.

I Halland har det sedan 2006 delats ut böter på drygt 260000 kronor för runt 300 brott mot lokala ordningsföreskrifter. Det allra mesta handlar om att brott mot förbudet mot att dricka alkhol på allmän plats.

Men också olaga affischering och olaga försäljning har upptäckts och bötfällts.

Och hallänningarna betalar till skillnad från övriga landet snällt sina böter, 87 procent har betalt de 500 eller 1000 boten oftast är på. Genomsnittet i hela Sverige är bara drygt hälften som betalar.

Och då täcker inte böterna kostnaderna för att se till att reglerna följs.

– Men man kan inte bara se rättssystemet i ekonomiska termer. Man får utgå ifrån att det har en allmän preventiv effekt att regler efterlevs och att det finns myndigheter som ser till att regler följs, säger säger Joakim Nergelius, professor i konstitutionell rätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista