Tvillingarna Sandra och Emma Johansson skrev in sig på Arbetsförmedlingen på tisdagen. Foto: Sara Hector/Sveriges Radio.
Halland

Först studenten - sedan arbetslösheten

1:37 min

I student och examenstider rusar de unga till Arbetsförmedlingen. Över 300 ungdomar har hittills den här veckan skrivit in sig på Arbetsförmedlingen i Halland.

I maj var 2000 unga inskrivna, och det innebär antalet arbetslösa ökade med 17 procent på två dagar.

330 ungdomar i Halland mellan 16-24 år har hittills i veckan skrivit in sig som arbetslösa för första gången, ungefär 200 av dem i Halmstad. Och Ungefär så här brukar det se ut varje år. Bodil Ljungberg på Arbetsförmedlingen i Halmstad säger att sommarjobb finns för de unga, men oron är större inför hösten.

-- När vi går in i lite sämre tider se vi att arbetslösheten ökar och givetvis också bland ungdomar. Under sommaren finns det möjlighet till sommarjobb men det är ju oroande inför hösten. Tittar vi på ungdomsarbetslösheten i Halmstad så är den jämförbar med riket och det tycker vi är för högt.

– Det är de som kallade genomströmningsjobben som är vanliga här som hotell, restaurang, lager och handel och det går upp och ner alltifrån bättre och sämre tider, säger Bodil Ljungberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista