Halland

Nya rön om handelsförbindelser

1:32 min

Redan under bronsåldern verkar människor i de många bosättningarna  Halland haft täta handelskontakter med övriga Europa, och de seglade förmodligen långa sträckor ett par tusen år före vikingarna.

För den koppar som tidens svärd, sköldar och andra bronsföremål innehöll har nu konstaterats komma från gruvor över hela Europa, snarare än från Sverige. Arkeologen Johan Ling leder forskningsprojektet som undersöker fynden genom avancerad isotopanalys:

– Förut har man jämfört föremål med föremål, inte föremål med malm. Man har trott att föremål från en viss plats måste vara gjorda av malm från den platsen, men så är det inte alls, säger Johan Ling.

Nu har man gjort både kemiska analyser av alla de ämnen som ingår i bronset, och därtill har man genomfört blyisotopanalyser av proverna. Resultaten har sedan matchats med en databas över kopparfyndigheter som byggts upp vid universitetet i Oxford. Och det visar sig att kopparn i de svenska bronsålderföremålen hämtades från gruvor långt bort.

– De tidigaste gruvorna och fyndigheterna fanns på Cypern, sedan skiftar det till Sardinien, Spanien, Österrike, Massif Central i nuvarande Frankrike samt Brittiska öarna, förklarar Ling 2000 år innan vikingarna gav sig iväg på sina långa resor verkar det alltså ha funnits vittförgrenade handelsnät över haven. Bronsålderns hällristningar som vi ofta tycker är mystiska, blir, med sina över 20 000 inristade skepp plötsligt är kanske en realistisk bild från den nordiska bronsåldern.

Johan Ling är övertygad om att människorna här i norden själva for iväg med sina skepp.

– Jag tror att nordborna var aktiva i den här processen, de tog sig åtminstone till brittiska öarna, och till norra Tyskland där många floder mynnar ut.

– Där man kan ha mött grupper som hade med sig koppartackor, slutar Johan Ling, arkeolog och forskare vid Göteborgs universitet, som leder projektet med undersökningen av de svenska bronsåldersfynden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista