Halland

Forskare: ”Låt torsken vara”

1:40 min

Fredningen av torsken i Kattegatt bör förlängas och utökas. Det tycker statliga Havs- och vattenmyndigheten, som med hjälp av forskare har utvärderat de fiskerestriktioner som gällt i tre år.

Torsken har faktiskt återhämtat sig under den här tiden, berättar Joakim Hjelm på myndigheten:

– Vi tror att en kombination av stängda området tillsammans med selektiva redskap har gjort att vi ser en positiv utveckling.

Så man kan inte veta om det är fredning eller selektiva redskap som ger effekt?
– Nej det är svårt att sia om.

Siffrorna är osäkra men det ser ändå ut som om torsken i Kattegatt har återhämtat sig sen man stängde delar av Kattegatt för trålning för tre år sen – men samtidigt har fiskarna börjat använda andra redskap så det är oklart vilket som betytt mest.

Och även om torsken har ökat med så mycket som 50 till 100 procent så är det från en mycket låg nivå.

– Vi utgår från en väldigt väldigt låg nivå, så även om det är en positiv utveckling är vi långt ifrån att vara på den säkra sidan.

Därför dammar forskarna nu av sitt gamla förslag från 2008: De vill förbjuda trålning efter torsk året runt i ett större område än i dag – en bit ut till havs från Kullahalvön i söder till Falkenberg i norr.

Och i en buffertzon väster om det här området vill de förbjuda trålning när torsken leker på vintern – och resten av året ska man bara få använda redskap som verkligen sorterar bort och skonar stora torskar.

Det blir nu upp till svenska och danska politiker att avgöra om de är beredda att följa forskarnas råd – men även om de gör det så är det långt kvar till det åtagande Sverige gjort om att skydda tio procent av vår havsmiljö.

– De här bottnarna som trålas får ett onaturligt djursamhälle. Kan vi sen också bibehålla fisk så får vi en bättre funktion i hela ekosystemet, säger Joakim Hjelm, chef för internationella enheten på Havs- och vattenmyndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista