1 av 2
Lennart Svensson ska satsa på banddriven tröska för att komma ut på sina blöta fält. Foto: Sveriges Radio
2 av 2
Framöver blir det mindre leriga hjul för Lennart Svensson som köpt en bandtröska. Foto Sveriges Radio
Halland

Regn säljer banddrivna tröskor

2:08 min

Det regniga vädret har fått många bönder att tänka om när det gäller jordbruksmaskiner. Banddrivna tröskor som kan ta sig fram i blötare fält har slagit försäljningsrekord i år. En som just köpt en banddriven tröska är Lennart Svensson, spannmålsbonde i Harplinge utanför Halmstad. Han tröttnade på att köra fast med sin hjuldrivna tröska redan i höstas.

– Ibland kom vi bara två meter in i fältet och sedan var det bara att försöka backa tillbaka och köra hem. Det är frustrerande att se fält stå med en fin gröda när man inte kan komma ut. Nu ska vi förhoppningsvis kunna skörda lättare och få bra kvalitet. Och inte förstöra åkrarna med hjulspåren. Jag har stora förhoppningar på den nya maskinen, säger Lennart Svensson.

 Har du pratat med andra bönder om vätan och svårigheterna?

 – Det gör jag varje dag. Det kvittar vem av mina kollegor jag träffar, det blir alltid snack om vädret och hur vi ska ta oss fram med tröskorna.

 Tror du att vi kommer att se mer banddrivet framöver?

 – Absolut. I höst kommer nog de som tröskar ärtorna här att ha band både på ett par tröskor och på någon traktor som de har köpt i år, säger han.

Den senaste tioårsperioden har Lennart Svensson haft svårt att komma ut på fälten nästan hälften av skördesäsongerna. Fjolårets regn blev droppen och han bestämde sig för att köpa en banddriven tröska. Det är han inte ensam om.

 – Vi har en väldigt tydlig ökning, drygt en tredubbling, säger Göran Sundqvist på Lantmännen maskin.

Hittills i år har man sålt 34 banddrivna tröskor, flest i Halland och Västergötland. Lantmännen tror att ökningen beror både på vädret och på att tröskorna är smalare och lättare tar sig fram mellan alla farthinder som byggs på vägarna. Enligt Göran Sundqvist blir merkostnaden för band grovt räknat några hundra tusen kronor, och tröskorna kan hamna på allt mellan 2,5 till 4,5 miljoner kronor.

Bonden Lennart Svensson tror att dagens väder och jordbruk gör att fler bönder kommer att behöva banddrivna maskiner.

– Visst, alla säger att det har regnat förr. Men vi kanske driver lantbruket på ett annat sätt i dag som gör oss mer känsliga för extremväder. Det är större enheter, vi har mindre med djur och mindre vallar och vi blir mer känsliga på höstarna när vi ska skörda alltihop.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista