Pierre Karlge blev uppsagd utan uppsägningstid trots tolv års anställning. Foto: Sara Hector/Sveriges Radio
Halmstad

Uppsagd lärare får stöd

1:23 min

Lärarförbundet kommer att driva uppsagda yrkesläraren Pierre Karlges sak. Han hade jobbat på Sturegymnasiet i tolv år när han i våras fick sluta utan uppsägningstid.

Som vi berättade tidigare i veckan så överklagade Pierre Karlge att han blivit uppsagd utan uppsägningstid efter flera års anställning som lärare på Sturegymnasiet i Halmstad.

Kommunen har i sitt svar gett avslag på Pierre Karlges överklagan. Men Regionombudsmannen på Lärarförbundet Anders Forsell tycker att fallet är värt att driva.

– Vi fann att det var intressant. Vi såg att det möjligtvis finns fel i hanteringen från arbetsgivaren och det var därför vi ville få fram en framställan om tvisteförhandling ganska snabbt, säger regionombudsmannen Anders Forsell.

Yrkesläraren Pierre Karlge hade jobbat på Sturegymnasiet i tolv år när han i våras fick sluta utan uppsägningstid. Han överklagade det till kommunen och menar att kommunen borde gett honom en fast tjänst.

Det är behörigheten och skollagen som arbetsgivaren hänvisar till. Eftersom Pierre Karlge inte har behörighet som lärare, utan endast yrkeskunskap, så kan han enligt skollagen inte fastanställas. Skollagen som speciallagstiftning går före allmän lag, i det här fallet lagen om anställningsskydd.

Men skrivningarna när det gäller behörighet är delvis förändrade i den nya skollagen från 2010 säger Anders Forsell på Lärarförbundet.

– Vi såg här att man kanske inte har tittat fullt ut på den lagstiftningen. Jag går inte in på detaljer, men vi ser det som att arbetsgivaren faktiskt kan ha gjort fel i det här fallet, säger Anders Forsell.

– För oss ser den här frågan ut att bli principiellt intressant. Hur de här lagarna ställs mot varandra, för det är det handlar om..

Nu väntar Lärarförbundet på svar från kommunen när man kan träffas för en första tvisteförhandling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista