Halland

Varnar för svampangrepp på spannmål

1:14 min

Jordbruksverkets växtskyddscentral för södra Sverige varnar för flera angrepp av svamp på årets spannmålsskördar. Svampangreppen ökar vid fuktigt väder, vilket gjort att bland andra lantbrukaren Anders Månsson i Laholm fått tampas med svampangepp mycket de senaste åren.

– Somrarna blir bara blötare och blötare här och det har varit under flera år vi haft sådana här somrar. Så det är det som gör att det kan öka så mycket. Och det vet ju alla som varit i Halland i sommar att det har varit mycket regn och fuktigt väder och då får vi de här problemen, säger Anders Månsson.

Anders Månsson har än så länge noterat svampen gulrost på sitt spannmål i år. Angreppen av gulrost i södra Sverige är stora, enligt Jordbruksverket och de fortsätter att öka.

På höstvetet har man i Halland, Blekinge och Skåne också hittat svampangrepp av svampen septoria.

Svampsjukdomarna kan ge mycket stora skördeförluster om det vill sig illa. Anders Månsson har än så länge klarat sig undan stora angrepp.

– Vi har sett lite grann här, men vi har gjort en behandling tidigare och skyddat spannmålen. Det här vädret som vi har här med allt regnande och trots allt lite värme, det gör ju att svamparna frodas.

– Det är ju alltid svårt att säga i förhand hur det ska bli och vi gör i huvudsak behovsanpassad sprutning. Men vi körde faktiskt lite extra i år och det visar sig att det haft god effekt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista