Arrangerad bild. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.
Halland

Dåligt väder ökar våldsbrott

1:37 min

De som för första gången slår sin partner är den snabbast växande gruppen bland alla anmälningar till hallandspolisen om våld i nära relationer i sommar.

En starkt bidragande orsak är det dåliga vädret. Det är polisens egen analys.

– Jag tror faktiskt det. Man har semester tillsammans, det är dåligt väder, man kommer inte iväg någonstans. Antingen sitter man hemma, i husvagnen eller kanske i tält, och man är inte van att umgås inom fyra väggar. Man kanske tar till lite mer sprit när man är ledig. Då, som oftast blir det bråk, säger Inger Ohlsson, chef för barn- och sexualbrottsroteln.

Hallandspolisens egna statistik visar att den här gruppen, som anmäler våld i sin relation för första gången, ökat med gott och väl en femtedel bara i sommar, från den 1 juni till den 17 juli.

– Man gör skillnad på grov kvinnofridskränkning och misshandel. För det är inte de upprepade våldet som ökar, utan det är engångsföreteelserna som gör det, säger Ohlsson.

Men det är inte bara sommarvädret som ligger bakom ökningen i förstagångs-gruppen, för den har ökat stadigt - och kraftigt - hela året, från januari till mitten av juli. Det handlar faktiskt om en ökning på nästan 50 procent.

– Kvinnor och män har blivit bättre på att anmäla redan vid första tillfället, säger Inger Ohlsson.

Alla olika slag av anmälda brott inom nära relationer totalt ökade första halvåret fram till mitten av juli med 22 procent, från 420 till 510.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista