Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Halland

Vill slopa löneökning för läkare

1:28 min

Noll kronor i löneökning för läkarna i nästa avtalsrörelse. Den något kontroversiella tanken för Anders Källgård, distriktsläkare i Varberg, fram i en debattartikel i Läkartidningen. Han tycker att läkarna redan är högavlönade.

– Min lön som distriktsläkare var 38 000 kronor för tio år sedan och nu är den 66 000 kronor. Problemet är att det inte är alla grupper som hänger med i den  här löneutvecklingen, så det har blivit stor inkomstklyftor. Vilket i sin tur ger stora hälsoklyftor och det ger ett samhälle som inte hänger ihop socialt. Och sämre livskvalité för alla, även för oss högavlönade. Så någonstans måste man dra i bromsen och säga ”nu räcker det!”.

Siffror från Statistiska centralbyrån visar enligt Anders Källgård att den tiondel som tjänar mest har fått 76 procent mer att röra sig med på 20 år, medelinkomsttagarna 35 procent men den tiondel som tjänar minst har bara fått 7 procent. Noll kronor till läkarna under ett år kan gynna andra, menar Källgård.

– Det finns flera varianter. Man kan också göra så att bara manliga läkare avstår från lönen så att kvinnorna får en chans att komma ikapp. För pinsamt nog är det fortfarande så att kvinnliga läkare, som gör samma jobb som manliga läkare, i genomsnitt tjänar mindre. En annan är att satsa på arbetsmiljön. Det finns många hål att lägga pengarna i.

Men att hålla tillbaka läkarlöner är inget för Läkarförbundet centralt.

– Läkaryrket bygger på en lång akademisk utbildning och det ingår ett stort ansvarstagande i yrket. Jag tycker att det är väl värt en bra lön, säger Marie Wedin, förbundsordförande på Läkarförbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista