Foto: Mattias Schrader/Scanpix
Halland

Vildsvinen trivs bra i Halland

1:17 min

Som Hallandsekot har rapporterat tidigare har antalet trafikolyckor med vildsvin ökat markant i Halland, och vildsvinen verkar också ha spridit sig till områden där de inte funnits tidigare. Enligt Ulf Carlson, som är ordförande i Jägareförbundet i Halland, är det tydligt att vildsvinsstammen ökar.

- Den har stadigt gått upp. Det har väl varit några stränga vintrar med mycket snö som har hållit igen stammen något - men sedan har de blivit fler hela tiden. Och de har spridit sig mer och mer.

Jägarförbundet i Halland för statistik över hur många vildsvin som observeras i samband med älgjakten varje år, och enligt dem blir vildsvinen i Halland allt fler. Även om årets inventering inte är gjord än, känner sig Ulf Carlson känner sig ganska säker på att vildsvinsstammen har ökat också i år.

- Förra vintern var mild, så det har ju förbättrat förutsättningarna för dem. Och det har observerats många kultingar hos suggorna, och folk har sett vildsvin på platser där de inte funnits tidigare. Så det får vi väl se som en indikation på att stammen ökar.

Att det blivit fler trafikolyckor med vildsvin inblandade förvånar inte Ulf Carlson.

- De är ju nattaktiva, mörka i utseendet och dessutom flockdjur. Så ser man en springa över vägen, då kommer det ofta fler. Och då är det lätt att det blir en olycka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista