Ett kapat staket som någon stulit från S:t Ansgars gravplats i Borås. Foto: Maria Hansson/Sveriges Radio.

Metalltjuvar stjäler allt mer från gravplatser

0:56 min

De som ska begrava sina anhöriga i Borås får rådet att inte dekorera gravarna med brons eller koppar. Detta eftersom även gravplatser numera sopas rena av metalltjuvar. Och stölderna är vanligare i Göteborgs stift än i resten av Sverige. Alltså i Västra Götaland, Halland och Bohuslän.

– Det här blev stulet för två år sedan, så gjordes det ett nytt, du ser att infästningarna är kvar. Och nu så stals det återigen fast det var då larmat med ett larm till en telefon. Så larm hjälpte inte. Här borta ser du resterna av ett staket som sticker upp, eller två till och med. Så att på den här kyrkogården finns det inga kopparstaket eller kopparutsmyckningar kvar. De är helt slut. Borta, säger Lars Öhrn som är kyrkogårdsavdelningschef i Borås.

Det är blåsigt när Lars Öhrn visar runt på St Ansgars gravplats i Borås. Han förklarar att stölderna började på allvar för två år sedan och att det nu inte finns mycket kvar för tjuvarna att ta. Statyer, namnskyltar, staket och annan dekor på gravarna är borta. Till och med dörrhandtagen på en kyrka i Borås har blivit stulna. Bakgrunden är att priset på bland annat brons och koppar ökat kraftigt de senaste åren. Ett kilo koppar kan nu säljas för mellan 40 och 55 kronor.

– Vi ger faktiskt det rådet att inte köpa nånting eller inte sätta ut nånting som är av de här metallerna då, för de är ju stöldbegärliga.

 Är du förvånad av att folk kan med att gå på just gravar?

 – Ja, det måste jag ju säga då, inte bara för att jag jobbar på kyrkogården men man kan ju fundera på var etiken och moralen finns någonstans när det gäller den nollrespekt som visas för gravplatser och smyckningar och sådana saker. Jag tycker att det är riktigt dåligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista