I sommar har många sökt sig till Janne Ericsson på Familjerådgivningen i Halmstad. Foto Sveriges Radio
Halmstad

Fler i familjerådgivning

1:47 min

I sommar har det varit stor tillströmning till familjerådgivningen i Halmstad. Antalet par som hör av sig har ökat med runt 32 procent jämfört med samma tid i fjol.

Janne Eriksson är familjerådgivare på mottagningen som täcker Halmstad och Hylte.

– Vi har haft det ganska hektiskt med många som ringer hit och vill ha vår hjälp.

Vad tror ni att det beror på?

– En sak som många först tänker på är vädret och det spelar faktiskt in. Det är inte så att fint väder löser människors relationsproblem, men ibland kan man klara av att ta en paus från sina bekymmer om solen skiner och det omvända om det regnar, säger Janne Eriksson.

I dåligt väder blir det också färre gratisaktiviteter, och det lägger extra press på många familjer som har ansträngd ekonomi, säger Janne Eriksson.

Runt 140 par har hört av sig hittills i sommar och det är 32 procent fler än under samma tid i fjol. Men själva relationsproblemen är oftast de samma; det kan vara otrohet, stress på grund av arbetslöshet eller för mycket att göra på jobbet. Det kan också vara andra ansträngda relationer som påverkar parrelationen.

– I grunden har man samma problem med sig som man brukar ha, men det kan möjligtvis vara lite mer akut, att det har hänt något som gör problemen mer påtagliga när man väljer att ta kontakt med oss mitt i sommaren, säger Janne Eriksson.

Den som hör av sig till familjerådgivningen ska få en tid inom två veckor. Det har man inte alltid kunnat hålla i sommar utan snittiden till ett första besök har varit två veckor. Men även om det är mycket att göra vill Janne Eriksson inte be folk att vänta med att höra av sig, tvärt om. Ju tidigare man söker hjälp desto bättre är det.

– Nästan alltid när man möter par som har en långtgående problematik och har haft problem länge, önskar både vi och de att de skulle ha kommit hit tidigare, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista