Sjukhuset i Halmstad har mycket att göra under O-ringen. Foto: Thomas oneborg/Scanpix.
Orientering

Kritik mot sjukhuset - dåligt förberedda

1:32 min

Sjukhuset i Halmstad har på grund av O-ringen fått förstärka sin bemanning på akuten med en läkare och en sjuksköterska. Läkaren Pontus Inerup, på Tudorvården och chef för sjukvården på O-ringen är inte överraskad över att akuten fått problem och tycker att man borde förberett sig bättre.

– Det här kom inte som en chock för någon av oss. Vi har haft tre olika individer som ringt vid tre separata tillfällen till just akuten för att förvarna om den belastning som kommer att ske. Och vi har fått i uppgift att de har stött upp med extra personal.

Att det extra trycket på akuten i Halmstad kan förklaras med att patienter inte hittar till Oringens egna sjukvård tror inte Pontus Inerup.

– Vi har en skylt som mäter tre gånger två meter, så den är ju lätt att se. Och med 250 patienter om dagen så tycker jag nog att det finns kännedom om att vi finns här.

Sedan tisdagen har akuten en extra läkare och en extra sjuksköterska. Så nu är läget lugnare. Monica Johansson, avdelningschef för akuten i Halmstad berättar att var en ohållbar situation för personal och patienter på akuten under söndagen och måndagen.

– Här var kanske 40-50 patienter samtidigt på akuten. Vi ligger på 100-110 patienter i genomsnitt per dygn normalt sett, men nu hade vi upp mot 170-180 patienter.

Sjukvårdarna på Oringen har fått skicka många patienter till akuten. Pontus Inerup på Oringens sjukvård anser att sjukvården förberett sig alldeles för dåligt. Monica Johansson säger att regionen gjort en riskbedömning för O-ringen och kommit fram till att det inte behövdes extra personal.

– I det läget vi fått så har man ansett att det inte har behövt förstärkas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista