FOTO: Sara Hector/Sveriges Radio
Laholm

Dags för Sommardressyren

1:38 min

Den största dressyrtävlingen i Sverige, Sommardressyren, startar idag i Laholm. Tävlingsledare Elisabeth Ivarsson är mycket nöjd med de 250 anmälda ryttare som kommer, en bra uppslutning i dåliga ekonomiska tider och samtidigt som OS.

- Vi var uppe i runt 700 starter rätt så kvickt. Det är ändå bra för att vara sommar. Och det är ju OS dessutom, säger Elisabeth Ivarsson.

Ja, hur är det att ha en tävling samtidigt som OS och O-ringen?

- Jo, det är ju lite problem såklart. De mest meriterade ryttarna har ju åkt över till London förmodligen.

Men att de allra bästa ryttarna inte kommer gör ingenting, tycker Elisabeth Ivarsson. Det kommer många från klassen ett snäpp under eliten och det räcker gott och väl för att få en bra tävling. Och jämfört med förra året ser det ljust ut på anmälningslistorna.

- I fjol tyckte vi att det var en väldig nedgång. Visst, vi hade starter, men det kändes ändå sådär. Men i år ser det ganska bra ut. Så vi får vara nöjda, för det är tufft som sagt, på alla fronter nu. Man ska ha råd att hålla på att tävla också, säger Elisabeth Ivarsson.

I ett halvår har Laholms ryttarförening arbetat med tävlingen. Sista veckan har de finputsat inför starten och nu ser det ut som allt är under kontroll. Det största problemet just nu är bromsarna som stör hästarna i hagen och irriterar dom. I stekande sol utan vind trivs insekterna bra. Men det problemet går att lösa för hästarna med en mängd flugtäcken klubben skaffat. Och Elisabeth andas ut när hon tittar upp på den klarblå himlen.

- Ja! Det är ju perfekt. Det underlättar ju. När det ska vara dressyr ska det vara fint, inget ösregn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista