Alice Lundqvist, Emma Palmqvist och Ruth Svensson på Kvarnlyckans äldreboende är 60 000 kronor gladare.
Harplinge

Äldreboende gläds åt ovanlig gåva

1:42 min

På äldreboendet Kvarnlyckan i Harplinge råder glad stämning efter en ovanlig stor pengagåva. En anonym person har skänkt 60 000 kronor som ska gå till att sätta guldkant på de boendes tillvaro.

Gåvan är en glad överraskning för både personalen och de boende.

– Jag tycker att det är fantastiskt, det måste vara en snäll människa som tänker på andra, säger Alice Lundqvist.

– Mycket fint gjort tycker jag, säger Ruth Svensson.

– Spontant blev jag jätteglad, säger Emma Palmqvist som är enhetschef på Kvarnlyckan.

Hon blev kontaktad av en person som ville boka in ett möte för att diskutera en anonym gåva.

– Vi träffades och personen berättade att han hade hört så mycket gott om Kvarnlyckan och ville ge oss en present i form av pengar, säger Emma Palmqvist.

Det visade sig handla om hela 60 000 kronor som ska fördelas på tre år. Pengarna ska bara gå till trevnad, saker som sätter guldkant på de äldres tillvaro. Och nu ska man tillsammans diskutera olika förslag som alla kan få glädje av.

Alice Lundqvist och Ruth Svensson har några idéer.

– Att de som har svårt för att komma ut får åka på en utflykt. Lite mer underhållning som vacker musik, det behöver man inte anstränga sig för att lyssna på. Och lite kaffe samtidigt, säger de.

Gåvan på 60 000 kronor är ovanlig inom äldreomsorgen. Det som vanligtvis skänks är möbler och tavlor, och i bland mindre summor pengar. På Kvarnlyckan är man mycket tacksam för det stora beloppet.

– Det är en mycket generös gåva, säger Emma Palmqvist.

– Vi är inte vana vid sådana summor. Jag var piga på en gård och fick 40 kronor i månaden. Det är 480 kronor för ett helt år. Så 60 000 är i våra ögon en stor summa, säger Alice Lundqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista