Hylte

Miljonstämning efter tvist om tippen

1:37 min

Tvisten har skäpts mellan Hylte kommun och företaget som fick uppdraget att utföra grävningsarbeten på Borabotippen. Nu stämmer företaget kommunen på närmare sju miljoner kronor. Det tycker Hyltes samhällsbyggnadschef, Lars Johansson, är orättfärdigt.

– Vi menar att vi inte ska betala detta, det är ett oskäligt och orimligt krav som inte är seriöst, säger han.

Bakgrunden är att entreprenören Veka hävdar att Hylte kommun slarvat med underlaget till upphandlingen av schaktningsarbetet som man skrev kontrakt om i januari förra året - en entreprenad på 1,8 miljoner.

Men verkligheten på Borabotippen var annorlunda än beskrivningen och krävde flera extraarbeten, menade entreprenören. Extra arbeten som man hävdar att kommunen godkänt.

För ett par veckor sedan köptes Veka upp av ett annat bolag, Infratek. Och de bestämde sig för att omedelbart stämma Hylte kommun på obetalda fakturor för extraarbetet, totalt på 6,8 miljoner kronor plus rättegångskostnader. Detta är inte rimligt, menar Lars Johansson.

– Kommunen hävdar att extraarbetet inte är beställt. Det hör också till saken att Veka misslyckades med själva arbetet så vi har inte fått det vi har beställt heller.

Kommer ni att ta en fajt i tingsrätten?

– Ja, det gör vi. Men det är ju vanligt att man har förlikningsförhandling också, så jag antar att det kommer att bli försök till det. Kommunens inställning är hur som helst att vi inte ska betala det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista