O-ringen mitt i Halmstad. Foto: Johan Davidsson/Sveriges Radio.
Orientering

Stadsfest, skador och gamla minnen

0:51 min

För de flesta var det vilodag i onsdags, men elitlöparna sprang kors och tvärs över gator, torg och parker inför tusentals åskådare. Samtidigt kom beskedet att en av Hallands elitlöpare har sprungit färdigt i årets O-ringen.

Bland de många åskådarna fanns både orienteringsmotionärer och ickeorienterare, många ville passa på att ta del av stadsfesten och heja på elitlöparna.  En av dem, Arne Hidgård, har inte möjlighet att åka ut i skogen så därför passade det perfekt att gå till Stora Torg och se stjärnorna.

– Det är fantastiskt!  Jag var med och arrangerade orienteringstävlingar för 30-40 år sedan och det var helt annat. En gång var jag administrativ chef för målet, då satt man och räknade tiderna med blyertspenna , mellanskillnad och allting. Och nu går allt på dator, det är fantastiska framsteg.

Målgången blev i efterhand dramatiskt, publikfavoriten Jerker Lysell utklassade motståndarna tidsmässigt, men det visade sig att han hade passerat ett förbjudet stängsel och blev diskad. Herrklassen vanns istället av Jonas Leandersson, Södertälje Nykvarn, och i damklassen vann Annika Billstam, OK Linné från Uppsala.

OK Löftans Elin Månsson från Stråvalla som springer i D20 Elit väljer att inte tävla vidare i årets O-ringen. Anledningen är den fotskada som hon har kämpat med under de första etapperna. Elin Månsson låg femma efter tre etapper när hon nu avbryter årets O-ring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista