Halland

Förslag på förbud mot amerikansk hummer

1:21 min

Havs och vattenmyndigheten föreslår att import av levande amerikansk hummer ska förbjudas.

Syftet är att skydda den svenska hummern och om förslaget blir verklighet skulle det innebära en lättnad för fiskare som fruktar att den svenska hummern kan slås ut av den importerade amerikanska.

– Det finns en risk när man släpper in en art, till exempel amerikansk hummer, att den har en annan bakterie och spolkultur med sig och kan innebära en utslagning av de inhemska arterna mycket snabbt, säger fiskaren Viking Bengtsson som länge hoppats på ett förbud.

Anledningen till att Havs och vattenmyndigheten vill sätta stopp för importen är att det finns grossister som placerar ut de levande humrarna i kassar i vattnet för att de ska få en längre hållbarhet. Risken är att humrarna smiter och att de då slår ut de svenska humrarna och påverkar ekosystemet.

De här har bekymrat svenska fiskare, bland annat i Kungsbacka trakten där hummer fisket är stort. Och fiskaren Viking Bengtsson tycker att det är på tiden att man sätter stopp för importen av amerikanska levande humrar.

Däremot tror han inte att det kommer skapas en större marknad för svenska hummerfiskare om förslaget går igenom. Svensk hummer är dyr och den attraherar inte samma kunder som den amerikanska. Det som skulle kunna ge ett uppsving är snarare att man begränsar fritidsfisket av hummer.

– Det skulle innebära avsevärt större fångster för oss och mycket lägre pris för konsumenterna, säger Viking Bengtsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista