Kungsbacka

Problem med övergödning i Kungsbackafjorden

1:31 min

Det är extremt höga halter av fosfor och kväve i Kungsbackafjorden, enligt den mätning som gjorts i juli. Även om det låter alarmerande ser inte Anders Gustafsson, kommunekolog i Kungsbacka, klassificeringen som alltför oroande.

– Det är en enskild siffra, en enskild provtagning och det är nog inte helt ovanligt att det blir den benämningen extremt höga halter.

Anders Gustafsson tror att julivärdena blivit så höga på grund av allt regnet tidigare i sommar, som har spätt på den sedan länge sedan länge påtagliga övergödningen i den grunda och smala Kungsbackafjorden. 

– Övergödningsproblematiken är en stor fråga uppe i Kungsbackafjorden, det måste man säga. Det finns problem, det gör det, särskilt i de inre delarna.

Framförallt kommer kvävet och fosforn från Rolfsån och Kungsbackaån, som vattnar av jord- och skogsbruksmark både i Kungsbacka och Västergötland. Inom jordbruket har man arbetat för att minska kväveläckaget - bland annat genom satsningen Greppa näringen. Och har haft framgång - men kanske framförallt i södra Halland tror Anders Gustafsson.

– Ja, jag kan tänka mig det. Där har man nog nått fram ännu bättre. Och där har man lite annan storlek på verksamheten. Där har man mer storskaligt, här i Kungsbacka är det mer småskaliga jordbruk och vi har mycket höstverksamheter och det är en större blandning.

Runt Kungsbackafjorden finns det många enskilda avlopp som också det bidrar till övergödningen. 

– Absolut, nu har vi kört en större satsning på inventering på enskilda avlopp där vi beger oss ut och ställer krav på de undermåliga avloppen som finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista