Ny seglats för Götheborg
Halmstad

Halmstadbo på Ostindiefarare

1:20 min

Ostindifararen Götheborg är ute på en seglats, i huvudsak runt våra närmaste grannkuster. Just nu är skeppet i tyska Bremenhaven.

I den besättning som mönstrat på för denna seglats finns sjuksköterskan Jolina Karlsson, som under seglatsen är jungman.

– Som jungman är man den som tar alla order, till exempel hissa segel. Just nu är vi i hamn, så just nu tar vi hand om tyskar som vill titta på skeppet. Vi gör även en hel del underhåll med riggen, säger Jolina Karlsson.

Vad har du för utbildning?

– Man behöver ingen utbildning, det enda kravet är att man inte är höjdrädd, för man ska klättra i riggen som är 30 meter. Det fick jag prova på idag, lite nervöst, men det är bara att bestämma sig så går det, säger Jolina Karlsson

Just nu ligger skeppet i tyska Bremerhaven. På söndag avseglar det därifrån mot Göteborg, där man är framme på fredag. Jolina Karlsson har varit intresserad av att segla med Ostindiefararen länge och fick nu äntligen möjlighet.

– Det är roligt och spännande. Det finns inget skepp som är likt Ostindiefararen Götheborg. Även om man seglat mycket tidigare får man lära sig många nya saker, säger Jolina Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista