FOTO: Markus Alfredsson/Sveriges Radio
Falkenberg

Miljövänligt skydd mot snytbagge

1:20 min

Det lilla krypet snytbagge, som gnager av barken på trädplantor, kan ställa till stor skada för skogsägare. Tidigare har baggen bekämpats med olika gifter, men på skogsbruksföretaget Södras plantskola i Falkenberg har man nu tagit fram en mer miljövänlig metod för att skydda träden.

På en av företagets Södras skogsplanteringar utanför Skällinge är barken på de unga barrträden täckta i något som ser ut som vit färg. Det är ett elastiskt och giftfritt skydd som hindrar snytbaggarna från att komma åt barken.

- Det är en femton centimeter hög vit beläggning som vi lägger på stammen. Och när plantan växer så tänjer sig den här beläggningen istället för att spricka upp och det gör att vi får ett långt skydd, säger Andreas Alvehus

Att ha någon form av skydd mot snytbagge är helt avgörande för skogsbrukare i södra Sverige. Tidigare har baggen hållits borta med olika gifter, men enligt Andreas Alvehus har efterfrågan på ett miljövänligt alternativ ökat i och med att fler och fler skogsbrukare vill bli miljöcertifierade. Dessutom, säger han, håller det nya skyddet längre än gifterna, vilket gör att en del kanske kommer välja det av rent ekonomiska skäl.

- Jag tror att det finns ett intresse både av miljöskäl och av den ökade skyddseffekten, säger Andreas Alvehus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista