Lantbrukaren Mats Johansson i ett vårvetefält i Veddige. Foto: Sara Hector/Sveriges Radio.
Halland

Spannmålspriserna når rekordhöjder

1:45 min

Priserna på spannmål har nått rekordhöjder på grund av torkan i USA och Ryssland.

Lantbrukaren Mats Johansson på Hjörne gård i Veddige odlar vete, korn och havre. Han välkomnar alltid bra priser, men poängterar att det kan svänga fort.

– Priserna på börsen har stigit ordentligt de sista veckorna. De fysiska priserna har inte följt med än, men de kommer efter om det inte blir ett fall tillbaka snart, säger Mats Johansson.

Vad tänker du om det?

– Ja, jag funderar givetvis på när jag ska sälja.

Bakgrunden till de höga priserna är den extrema torkan i USA och Ryssland. Priset på vete stigit med 50 procent den senaste månaden, mycket på grund av Ryssland har skördat 30 procent mindre vete än förra året vid den här tiden, enligt det ryska jordbruksministeriet. Hur höga priserna kommer att bli är svårt att säga, det beror på väder och politik. Mats Johansson avvaktar och håller koll på marknaden.

– Priserna på börsen är inte stabila, men läget i världen är ju så att jag har god tillförsikt.

Och allt fler halländska spannmålsodlare väljer att prissäkra delar av sin skörd genom att själva sälja direkt på råvarubörsen. Men ännu så länge väljer de flesta fortfarande att prissäkra genom att på traditionellt sätt skriva kontrakt med en upphandlare, menar Jan Berndtsson på LRF Konsults Halmstadkontor.

– Jag tror inte att det är speciellt vanligt, det förekommer och jag tror att det ökar. Jag vågar inte säga i hur stor omfattning det är, men helt klart är att det kommer att öka.

Mats Johansson drar inte för stora växlar för att priserna skjuter i höjden. Men det finns alltid tankar på utökade investeringar. Han poängterar att Sverige tydligare behöver se vår del i den globala matproduktionen.

– Det är ju hela tiden så att företagen måste utvecklas. Jag tror det är viktigt att vi tar det på allvar i Sverige att vi har också ett ansvar i den globala livsmedelsförsörjningen. Vi har potential att öka matproduktionen, den finns våra odlingsområden där vi har tillräckligt med vatten och möjlighet att utveckla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista