Maria Rooth. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Halmstad

Skola skapar hockeyintresse bland tjejer

1:29 min

Igår samlades mer än hundra hockeytjejer i Halmstads Arena för att delta i Europas största hockeyskola för tjejer.

Skolan drivs av den förre landslagsstjärnan Maria Rooth, som tror att den fyller ett viktigt tomrum för hockeyintresserade tjejer. Själv var hon på hockeyskola som liten, men hon var alltid ensam bland massa killar.

– Jag satt alltid i en ensam skrubb och bytte om. Sedan när det gick bra för oss Damkronor 2006 så tänkte jag att det var dags att skapa något som jag själv hade velat vara med om, säger Maria Rooth.

Det är sjunde året i rad som Maria Rooth anordnar en hockeyskola särskilt för tjejer. Tjejerna som deltar är mellan 7 och 20 år gamla, och intresset har varit stort - i år har antalet deltagare nästan fördubblats jämfört med i fjol.

Alla tränare på Maria Rooths hockeyskola är välmeriterade kvinnliga spelare, till exempel kommer landslagsspelarna Jenni Asserholt och Elin Holmlöv vara där. Och för Maria Rooth har det varit särskilt viktigt att det är just kvinnor som håller i hockeyskolan.

– Jag vill att eleverna ska lära sig av sina egna förebilder och vara nära sina idoler. Det kan vara svårt att relatera till manliga hockeyspelare, det är inte riktigt samma slags hockey, säger Maria Rooth.

En av deltagarna är 13-åriga Julia Corell, som har spelat hockey sedan barnsben. Hon har varit på skolan flera år i rad - och en av de saker hon uppskattar mest är att det är kända kvinnliga hockeyprofiler som står för träningen.

– Man lär sig saker hela tiden, på isen och utanför isen. Och skaffar sig kompisar, säger Julia Corell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista