Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix.
Halland

Få simskolor hålls i sjöar och hav

0:59 min

Simskolor hålls sällan i naturliga förhållanden, som sjöar eller hav. Och har man bara simmat i en pool kan det bli ett problem att bada utomhus menar Mona-Lisa Wernesten, utbildningsansvarig för Svenska Livräddningssällskapet.

– Väderförhållandena är väldigt annorlunda. Dels så har vi vattentemperaturen, kallt vatten. Det är helt annat bottenförhållanden, det kan vara vågor, det kan vara svart vatten så att du inte ser botten. Så det är väldig skillnad.

Majda Ivanovska är simlärare och håller med om att det är mycket svårare väderförhållanden när man badar i sjöar eller hav. Men påpekar att det kan vara farligt att hålla simskola utomhus.

– Det är väldigt svårt att hålla reda på alla barnen, skulle den ena simma iväg och bli tagen av strömmen blir det förödande konsekvenser.

Mona- Lisa Wernesten tycker att skillnaderna mellan att i pool och utomhus är så stora att det borde vara obligatoriskt med utomhussimskola för barn.

– Om jag hade fått bestämma optimalt allting så skulle jag vilja säga att alla barn ska gå en inomhussimskola och träna, eftersom vi har väldigt kallt under övriga delar av året, men sen absolut att det är obligatoriskt med en sommarsimskola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista