Halmstad

Otippat stor O-ring bra affär för kommunen

2:28 min

Med fler än 21 000 orienterare blev O-ringen i Halland den fjärde största i tävlingens historia. Halmstad kommun tycks också ha gjort en bra affär med förhållandevis små investeringar.

Knappt någon förstod tävlingens sprängkraft, säger Roger Djupsjö, generalsekreterare för årets O-Ringen.

– Jag tror att de flesta blev tagna på sängen av hur stort detta var, trots att vi har försökt förklara att O-Ringen är stort. Dessutom blev det ju till och med större än jag drömt om. Vi var jättenöjda med 15 000 deltagare, nu blev det 21 000. Och framför allt är deltagarna ofta hela familjer vilket gör att de spenderar ganska mycket. O-Ringen är inte en dagslända där man kommer en dag, tittar på en tävling och åker nästa, utan man är här under lång tid och har tid att semestra, säger han.

Det ger intäkter med runt 30 000 besökare som bor, äter, handlar och roar sig i drygt en vecka. Baserat på uträkningar från Örebro där O-ringen gick 2010, kan det handla om upp mot 180 miljoner kronor i ökad regional omsättning, säger Roger Djupsjö. Marknadsvärdet är också stort, inte minst på grund av de 3 000 utländska besökarna.

Att bansträckningen sedan gick vid såväl hav som stad och inlandsskog uppskattades av kommunstyrelsens ordförande Carl Fredrik Graf.

– Besökarna fick ju se alla delar av vår kommun och det tyckte jag var särskilt värdefullt, säger han.

Eftersom orienteringsklubbarna och 1 800 volontärer skötte arrangemanget blev det också förhållandevis billigt för kommunen. Tre miljoner kronor gick man in med, hälften till kartor som klubbarna och kommunens skolor nu ska återanvända. Övriga pengar gick främst till infrastruktur och uppsnyggning av olika delar av Halmstad.

Andra stora evenemang har kostat kommunen betydligt mer; golftävlingen Solheim cup 2007 kostade minst 10 miljoner kronor och Tall Ships Races i fjol upp mot 18 miljoner kronor. Representationen i samband med de tävlingarna var också dyrare. Till exempel åkte fem personer till Indiana, USA inför Solheim cup och inför Tall Ships Races åkte en handfull personer till Hartlepool i England.

Inför O-Ringen bussades ett tiotal personer till tävlingen i Örebro - på O-Ringens bekostnad. Och Carl Fredrik Graf passade på att titta inom tävlingen i Hälsingland när han ändå semestrade i trakten, alltså utan större kostnader för kommuninvånarna.

– De var mycket försumbara kan jag säga. Det var inte ens en övernattning.

Även om kommunen inte gjort en summering av O-Ringen ännu tror Carl Fredrik Graf att man gjort en bra affär.

– Jag tror att vi fick valuta för våra pengar, det är min bestämda bedömning, säger han.