Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjöräddningen föreslås bli militariserad

Publicerat tisdag 31 juli 2012 kl 10.25
"Vi har en civil räddningstjänst"
0:51 min
Foto: Hasse Holmberg / Scanpix.

Sjö- och flygräddningen som Sjöfartsverket idag har ansvar för borde på sikt flyttas över till Kustbevakningen. Det föreslår maritimutredningen som ensamutredaren Jan Hyllander lagt fram till regeringen.

Samtidigt föreslår utredningen att kustbevakningen och svenska marinen borde slås ihop och bilda ett gemensamt sjöförsvar. Det skulle betyda att sjö- och flygräddningen hamnar inom en militär verksamhet. Det tycker Rolf Westerström, VD för sjöräddningssällskapet, är helt fel.

– Det är helt absurt. Civil räddningstjänst hör inte ihop med det militära.

Sjöräddningssällskapet är en frivilligorganisation som får sina pengar från skänkta bidrag. Idag har de ett avtal med Sjöfartsverket om sjöräddning och enligt VD:n Rolf Westerström står sjöräddningssällskapet för omkring 70 procent av all sjöräddning i Sverige.

Sjöfartsverket finansieras främst av olika sjöavgifter och en förflyttning av sjöräddningen skulle göra sjöfartsverket till ett ännu tydligare affärsdrivet verk står det i utredningen som också menar att förändringen skulle innebära en effektivisering av verksamheten.

Men Lars Widell som är Ställföreträdande avdelningschef för sjö och flygräddningstjänsten vid Sjöfartsverket anser att idén vore ett steg tillbaka.

– Över tid har vi haft en utveckling att i allt väsentligt ha tre inriktningar. Det är en typ av renodling. De tre uppgifterna är militära, polisiära och civila räddningsuppgifter. En sammanblandning av dessa huvudsakliga uppgifter är en återgång till något som skulle kunna uppfattas som forna tider.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".