Ringhals reaktor 2. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.
VARBERG

Första steget mot nya kärnkraftsreaktorer

Vattenfall överväger att byta ut en eller ett par av sina nuvarande kärnkraftsreaktorer i Ringhals och Forsmark mot nya reaktorer.

På tisdagen kom en första ansökan till Strålsäkerhetsmyndigheten. Ansökan är första steget i en lång process.

-- Vi arbetar med att i analysera förutsättningarna för att i god tid kunna bedöma hur befintlig kärnkraft  ska ersättas när en utfasning så småningom inleds, kanske i slutet av 2020-talet, säger Mats Ladeborn, ansvarig för Vattenfalls kärnkraftsutveckling.

Så som lagen ser ut i dag får man bara bygga nya reaktorer där det redan finns ett kärnkraftverk. För Vattenfalls del är det Ringhals eller Forsmark. Frågan är om det blir ett av de kraftverken eller båda - eller inget alls.

Tanken är att de gamla reaktorerna ska fasas ut med början om ungefär 15 år. Men det tar många år att planera för en ny reaktor, så det gäller att börja i tid.

Den ganska kortfattade ansökan som Vattenfall nu lämnar in är första steget för att få veta vilka krav som Strålsäkerhetsmyndigheten kommer att ställa. Först därefter avgör bolaget om man verkligen vill satsa på nya reaktorer.

– Ja, det har vi inte tagit ställning till än. Det är en del av analysarbetet att ta fram vilka krav och förutsättningar som kommer att gälla, så det är för tidigt att svara på.

Men vad är alternativet om man ska ersätta elproduktionen från gamla reaktorer?

– Det ingår också i analysarbetet att förstå hur marknaden kommer att utvecklas. Vi pratar om långt fram i tiden och att säkerställa kraft på 20--30-talet, så vi får se vilka möjligheter som finns när vi en gång måste fasa ut våra kärnkraftverk, säger Mats Ladeborn.

Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista