Halland

Sälstammen nära sitt tak

2:03 min

Antalet sälar utanför Hallandskusten fortsätter att öka, men takten på ökningen har avtagit. Sedan slutet av 60-talet har det främst varit utbrott av sälpest som stoppat knubbsälarnas  utbredning men nu verkar det som om stammen regleras på andra sätt.

Tero Härkönen är sälforskare på rikshistoriska museet.

– Vi har haft en kraftigt avtagande tillväxt i Skagerack, bara 4-5 procent de senaste tio åren, och i Kattegatt har den minskat från 12 procent till 6-8 procent. Det är alltså en fortsatt minskad tendens i båda områdena.

Att takten slagits av, betyder det att naturen har hittat ett annat sätt att reglera sälstammen?

– Det är uppenbart så att de unga individerna har svårt att klara sig. Vi har en ökad dödlighet på årsungarna och de tillväxer sämre vilket också gör att de blir könsmogna senare. De här sakerna tillsammans gör att tillväxthastigheten minskar på ett naturligt sätt.

Antalet sälar ökar fortfarande, nu finns det runt 15 000 i Skagerack och Kattegatt, men tillväxttakten har alltså minskat. Sedan 1979 har sälarna flyginventerats och fram till sälpestutbrottet 1988 hade de en årlig ökning med runt 12 procent. Nästan halva stammen dog i sjukdomen, men när utbrottet var över ökade sälarna igen med runt12 procent per år, och ibland mer. År 2002 var de uppe i runt 20 000 och då kom nästa sälpestutbrott. Men efter det har tillväxten alltså sett annorlunda ut och sälarna ökar i mindre takt.

Det betyder inte att sälpesten inte kommer att slå till igen. Sälarna lever tätt på varandra och sjukdomsutbrott är oundvikliga, även om sälarna skulle vara betydligt färre än i dag, säger Tero Härkönen.

 – Vi kommer nog att se sälpest och även andra sjukdomar, infektioner och epidemier. Alla vilda bestånd kommer att utsättas för det, det har de alltid gjort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista