Johan Bengtsson föder upp kalkon i Tvååker. Foto: Nisse Gunnarsson/Sveriges Radio.
Varberg

Kalkonen har blivit en efterfrågad fågel

"Vi får se vad som händer framåt"
1:32 min

Kalkonens kött har blivit alltmer efterfrågad och enligt Svensk fågel kommer kalkonförsäljningen att öka. De senaste tio åren har den ökat med 300 procent.

– Hittills har vi bara sålt hel kalkon i stort sätt. För att bredda detta nu har vi testat att stycka kalkon också och ska se om vi kan få lite sådant sålt också, säger Johan Bengtsson som föder upp kalkon i Tvååker.

Traditionellt är kalkonen populär på hösten, vid allahelgonahelgen och vid jul. Men Johan Bengtsson tycker inte att det är fel med kalkon på sommaren också.

– Ja, och det funkar alldeles utmärkt det med, lika gärna som att grilla kyckling kan man grilla kalkon. Sen är det klimatsmart mat, kyckling som kalkon, och bra foderomvandlare så det ligger absolut  i tiden. 

På sina håll i Sverige bygger man ut, hur blir det hos dig i Tvååker?

– Ett steg i detta är väl nu det här med att förädla kalkonen i from av att stycka den. Sen får vi se lite om volymen ökar, vi får se vad som händer framåt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".