Emil Karlsson och Björn Snellman har hand om husbilsplatserna i Bua hamn. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.
HALLAND

Svårt dra gränsen för husbilar

2:13 min

Så här års kommer många med sina husbilar till de halländska kusterna. Men det är svårt att reglera parkeringen, det är oklart var gränsen går mellan tillåten parkering och förbjuden camping.

Varbergs kommun har från i sommar tvingats förbjuda parkering med husbil på nätterna på parkeringen vid Femte vik på Getterön.

-- Det har fallit ganska väl ut, säger Varbergs hamn- och gatuchef Stefan Eglinger.

– Vad vi förstått från de boende så är de väldigt nöjda, och vi har också övervakning nattetid under sommaren på en del av de platser där det inte är tillåtet att stå med husbil över natten.

Varberg har alltså förbjudit husbilsparkering på nätterna på vissa attraktiva platser.

Halmstad har inte några särskilda parkeringsregler för husbilar, mer än att man inte får campa med dem, varken på stränder eller parkeringsplatser.

Men det är svårt att veta var gränsen går mellan parkering och camping konstaterar parkeringschefen Ulf Boberg. Och trafikplaneraren Annica Pålsson i Laholm håller med och hoppas att sådana rättsfall ska komma när husbilsägare blir polisanmälda för olovlig camping, till exempel i Skummeslövsstrand.

Samtidigt handlar det om att även husbilsägare ska vara välkomna att turista i Halland. Hamn- och gatuchefen Stefan Eglinger i Varberg hoppas att kommunen till nästa sommar ska lyckas få fler privata aktörer att öppna uppställningsplatser för husbilar, av samma typ som platserna i Bua hamn där Björn Snällman sitter i styrelsen.

– Där är full service med tvättstuga, dusch och toaletter, säger Björn Snällman.

Men då kostar det också lite?

– Ja, det kostar 170 kronor per dygn.

Det är ingen som försöker kringgå och ställer sig någon annanstans för att slippa betala?

– Jodå, vi har folk som kör ut till badplatserna på båda sidor om samhället, och det finns bilar som kommer hit och gör sin service och sedan åker vidare igen. Men det är sådant systemet är, tyvärr.

Gunnar Lidén från Alingsås brukar ställa husbilen i Bua hamn men han parkerar aldrig på vanliga parkeringar vid stränderna.

– Nej, det har vi inte gjort utan vi söker ofta upp hamnarna och de ställplatser som finns. Ställplatserna ökar väldigt i Sverige nu. Båtklubbarna börjar se en möjlighet att få in lite pengar och bygga ut ställplatser för husbilar, för det ökar dramatiskt.

Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista