Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
Halmstad

"Bättre service i kommunens regi"

1:35 min

Snart kan det återigen bli kommunerna som tar hand om vårt förpacknings- och tidningsavfall. Regeringens avfallsutredare vill ta tillbaka ansvaret från producenterna.

– Det ställer vi oss positiva till. Som det ser ut idag så är tillgängligheten till återvinningsstationerna inte den bästa. Man måste nästan ha bil för att nå dem, säger Leif Gustafsson, områdeschef för avfall och återvinning på HEM, Halmstad energi och miljö.

Det har varit problem med åtevinningsstationerna runt om i landet, liksom i Halland. De töms för sällan och det blir skräpigt för att det inte finns plats för alla förpackningar. Det har Leif Gustafsson och de andra på HEM märkt av. Och det är något som han tror skulle kunna bli bättre ifall kommunen hade ansvaret.

– Om kommunen får ett insamlingsansvar för förpackningsansvaret kan man bygga ett system som är mer fastighetsnära och öka tillgängligheten och servicegraden. Det gör man förstås efter en diskussion med de förtroendevalda, för det kommer kosta pengar, säger Leif Gustafsson.

Förslaget kommer att läggas fram i september. Om det blir verklighet menar Leif Gustafsson att det finns bra metoder för att ta hand om avfallet och förbättra hanteringen.

– Jag tror att vi skulle få en bättre servicenivå för kommuninvånarna om kommunerna fick ansvaret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista