Foto: Sveriges Radio

Indragna pendeltåg och trängselskatt samtidigt

Samtidigt som trängselskatterna införs i Göteborg nästa år kan Kungsbackapendeln tvingas ställa in varannan avgång i rusningstrafik under våren och sommaren.

Skälet är banarbeten på Göteborgs central. Beskedet kommer som en obehaglig överraskning när behovet av täta tågförbindelser är större än någonsin, menar Västtrafiks spårtrafikchef Jarl Samuelsson.

– Vi blev väldigt förvånade när Trafikverket kom med ett förslag om att vi skulle köra halvtimmestrafik på Kungsbacka i stället för kvartstrafik.

Inför införandet av trängelskatter i Göteborg nästa år har Västtrafik satsat mycket pengar inte minst på nya tågsätt, så att man kan göra tågen längre på Kungsbackapendeln. Men nu meddelar Trafikverket i sitt förslag till tågplan att det inte går att köra tågen varje kvart som vanligt på morgonen och eftermiddagen när resenärerna är som flest. På grund av banarbeten i Göteborg blir det halvtimmestrafik från mitten av april till slutet av juli.

Enligt Västtrafik har Trafikverket inte varit tydligt med det här, men Västtrafik menar också att bara man sätter sig och studerar planeringen i detalj så går det att pressa in fler tåg i högtrafik.

– Vi kan inte acceptera att vi inte kan köra kvartstrafik och jag är helt övertygad om att vi kommer hitta lösningar.

Om det skulle bli halvtimmestrafik som förslaget ligger nu, vad skulle det få för konsekvenser för resenärerna?

– Det hade varit väldigt stora konsekvenser, så jag vill inte ens tänka den tanken. Vi måste komma fram till en kvartstrafiklösning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista